Sorghum egner seg godt til rundstykker, brød, pannekaker og flatbrød. Liker du å eksperimentere med surdeig, vil du ikke bare få full tilgang til proteinene, men også kunne få et smakfullt daglig brød du holder deg mett lenge på.

Sorghum mel kan kombineres med andre mel og bakeblandinger.

Du får kjøpt Sorghum bakeblanding og Sorghum rent mel i butikken.

  • Hamburger- og pølsebrød av sorghum mel eller bakeblanding

    Ingredienser:

    400 g tapioka bakeblanding

    170 g sorghum mel eller bakeblanding

    1 ts. honning eller agavesirup

    1/2 ts. salt

    1 pakke tørrgjær

    1 dl rapsolje

    6 dl lunkent vann

    2 egg (kan sløyfes)

    Sesamfrø og egg eller vann til pensling

    -

    Slik gjør du:

    Bland mel, bakeblanding, tørrgjær og salt i en bolle. Varm opp vann til 37°C, bland olje og honning og egg i vannet og rør til alt er oppløst. Bland væsken i det tørre og rør med elteklo i mikser i 8 minutter på lav hastighet, for så i full hastighet i 2 minutter.

    Hell deigen på bakeplate. Del opp I passe emner. Rull ut rundstykker som du så formet til hamburger eller pølsebrød. Settes på bakepapir på plate. Heves over varmtvann i oppvaskkummen. Pensle hamburgerbrødene med egg eller vann og strø over med sesamfrø. Sett inn i forvarmet ovn på 200° C, stekes i 30 minutter..

  • Landbrød med tangdryss av sorghum bakeblanding

    Ingredienser:

    300 g tapioka bakeblanding

    200 g sorghum bakeblanding

    1 dl olivenolje

    50 g gjær

    6 dl vann

    1 ts honning eller agavesirup

    4 g butaredryss (kan kjøpes i nettbutikken)

    -

    Slik gjør du:

    Ha bakeblandingene i en mikserbolle. Varm opp vann til 37°C og bland i gjær, honning og butaredryss. La blandingen hvile i et par minutter.

    Hell væsken i melet og rør med elteklo i 8 minutter på lav hastighet for så på full hastighet i 2 minutter. Elt deigenpå bakeplate og form den  til et rundt brød. Stekes i rund ildfast form. Smør formen eller ha i bakepapir. Stekes på 200°C i 50 - 60 minutter (avhengig av ovn og eventuell varmluft.

  • Ingefærkake med lime og mynte av sorghum mel

    Ingredienser:

    1,5 dl rapsolje eller Soft flora uten melk og soya (smeltes)

    90 g sorghum mel

    3 store egg

    1/2 ts salt

    325 g tapioka bakeblanding

    2 ss kakao

    4,5 ts ingefær, malt eller raspet fersk.

    1 ss kanel

    1,5 ts malt muskatnøtt

    3/4 ts malt nellik

    1/2 ts kardemomme

    2 1/4 ts bakepulver

    1/2 ts natron

    3 dl rismelk

     

    Glasur:

    Melis

    Soft flora uten melk og soya

    Litt saft fra en lime.

    Frø fra innmaten til en vaniljestang (eller vaniljesukker)

    -

    Slik gjør du:

    Bland rapsolje, sorghum mel, egg og salt i mikser og rør til en jegn røre.

    Bland krydder i tapioka bakeblanding. Ta melblanding med krydder og rismelk vekselsvis oppi mikserbollen og rør altsammen sammen. Smør en rund kakeform på 24 cm, hell røren oppi og jevn den utover. Stekes på 180°C i 40 minutter.

    Når kaken er avkjølt, sett den på et kakefat og bland sammen ingrediensene til glasuren. Pynt med mynteblader.

  • Brød av sorghum bakeblanding (2 brød)

    Ingredienser:

    1 pose sorghum bakeblading

    7 dl vann

    1 dl olivenolje

    1 pakke fersk gjær (50 g)

    1 ts honning eller agavesirup

    1/2 - 1 ts salt

    2 eggehviter

    -

    Slik gjør du:

    Hell bakeblandingen i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje idet lunkne vannet, og rør til gjæren er oppløst. Hell væsken i bakeblandingen og rør med elteklo i mixer først på lav hastighet i 8 minutter, deretter på hurtig hastighet i 2 minutter. Ta deigen over i en annen bakebolle.

    Stivpisk 2 eggehviter. Bland forsiktig den stivpiskede eggehviten inn i deigen til den er jevn. Hev i bakebolle i 1 time.

    Legg bakepapir i to brødformer og hell deigen oppi. Heves 30 min.

    Stekes i forvarmet ovn på 200°C i 1 time.

  • Landbrød av sorghum og tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    303 g sorghum bakeblanding

    260 g tapioka bakeblanding

    6 dl vann

    1 dl olivenolje

    1 pk fersk gjær

    1/4 ts honning

    -

    Slik gjør du:

    Ha de to bakeblandingene i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje i det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hell væsken i bake-blandingene og rør med elteklo i mixer på lav hastighet i 8 minutter. Sett deretter mixeren på hurtig hastighet i 2 minutter.

    Legg bakepapir i brødform (størrelse 1,5 l) og kna deigen og form den til ett brød. Legg brødet i formen. Heves på rist over varmt vann (over oppvaskkum) i 1 time med klede over. Forvarm ovnen og sett brødet inn på midterste rille. Hell en 1/4 kopp vann i langpanne på nederste rille i ovnen. Stekes på 200 °C i en time. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.

    Hvis det er problemer med konsistensen på brødet, juster væskemengden og/eller la den steke lenger.

  • Pannekaker av sorghum bakeblanding eller sorghum mel

    Med sorghum bakeblanding:

    5 dl økologisk rismelk

    2 dl sorghum bakeblanding

    2 egg

    1/4 ts kardemomme

    1/4 ts bakepulver

    1 ss økologisk sukker

    litt salt

    -

    Med sorghum mel:

    5 dl rismelk

    2 dl sorghum mel

    1 dl tapioka bakeblanding

    2 egg

    1/4 ts kardemomme

    1/4 ts bakepulver

    1 ss sukker

    litt salt

    -

    Slik gjør du:

    Rør alle ingrediensene sammen i en bolle til du får en jevn og tynn røre. La røren hvile i 10 min, eller la den stå over natten i romtemperatur, slik at den syrnes lett.

    Stekes på middels varme i jernpanne. Pannekaker med frø og pseudokorn trenger lengre steketid på middels varme enn vanlige pannekaker. Stekes med melkefritt smør eller rapsolje.

    Serveres med friske blåbær.

  • Smultringer av sorghum mel og sorghum og tapioka bakeblanding

    Ingredienser:

    3 egg

    250 g sukker

    3 dl rismelk

    200 g Sorghum mel

    200 g Sorghum bakeblanding

    300 g Tapioka bakeblanding

    2 ts kardemomme

    2 ts kanel

    1,5 ts hjortetakk

    -

    Slik gjør du:

    Varm opp smult i en stor kjele med lokk.

    Visp egg og sukker til eggedosis, og tilsett rismelken. Bland de tørre ingrediensene i

    væsken. Rør med elteklo til en jevn deig. Ha den på bakeplate med mel. Del den i to emner og kjevle til 1 cm tykkelse. Ta formen i mel og trykk ut smultringer.

    Ha smultinger opp i smulten og snu dem etter en stund med tresleiv. Ta smultringene opp og la dem renne av på rist med tørkepapir under.

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no

928 85 724

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no