Oppskrifter med amaranth:
Baguetter av amaranth bakeblanding
Franske eplemuffins av amaranth mel
Honningkrydderkake av amaranth bakeblanding
Julekake med amaranth og tapioka bakeblandng
Kanelsnurr av amaranth bakeblanding
Amaranth bakeblanding er et eksotisk innslag i den glutenfrie kosten. Med en svak nøtteaktig, aromatisk smak, gir den saftige rundstykker og baguetter som holder seg ferske lenge. Til glutenfritt å være er det en sensasjon.
Anbefalt mengde rent amaranth mel er opp til 40% i en blanding.
Du får kjøpt Amaranth bakeblanding og rent Amaranth mel i butikken.
Ingredienser:
6 dl. Rismelk
150 g rapskokos smør (Berit Nordstrand)
125 g melis
50 g gjær
0,5 ts kardemomme
563 g Amaranth bakeblanding (1 pose)
Fyll:
50 g rapskokos smør
4 ss sukker
2 ss kanel
Pensling:
1 egg
1ss melk
Melis til melisglasur
-
Slik gjør du:
Smelt smør og melis i rismelken. Avkjøl til 37°C og bland i gjær. Ha bakeblanding og kardemomme i en mikserbolle. Hell i væsken. Rør med elteklo på lav hastighet i 8 min, for så på full speed i 2 minutter. Ta deigen på bakeplate. Strø mel på platen og kjevle lett ut et stort rektangel til ca. 2 cm. tykkelse. smør på tynt med mykt rapsokossmør og stø med kanel og sukker. Rull fra langsiden til en fast lang pølse. Skjær store skiver som settes på bakepapir. Heves over varmt vann i 40 min. Pensle med egg. Settes inn i varm ovn på 230°C i 20 minutter. Avkjøl og ha på melisglasur.
Ingredienser:
3 store epler, skrelles og skjæres i biter
3 store egg
125 g brun farin eller rørsukker
1 dl rismelk
1 dl kokosmelk
1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
9 ss smør (soft flora spesial) smeltes
1 ss sitonsaft
1 lime
85 g Amaranth mel
85 g tapioka bakeblanding
2 ts bakepulver
1 ts kanel
1/2 ts salt
-
Slik gjør du:
Skjær eplene i biter drypp over litt limesaft. Visp egg og sukker i høy hastighet til røren er litt luftig. Bland resten av de våte ingredienser i bollen. Bland de tørre ingredienser i en annen. Bland væsken og melet, rør forsiktig inn eplebitene.Bruk store muffinsformer og ha oppi ca 3 ss røre i hver. Stek på 180°C i 30 - 45 minutter. Pynt med melisglasur*, lime, bringebær, eple og mynteblader.
*300 g melis, 2 eggehviter og 1 ss sitronsaft piskes i kjøkkenmaskinpå middels høy hastighet til konsistensen blir som en tykk krem.
Ingredienser:
125 g smør (melkefritt: Soft Flora spesial)
75 honning
65 g muskovittsukker
2 egg
225 amaranth bakeblanding
1,5 ts bakepulver
0,5 ts malt stjerneanis
0,5 ts malt nellik
1,5 ts malt kanel
0,25 ts malt kardemomme
0,5 ts malt ingefær
2 ts revet økologisk appelsin
1 dl eplejuice
1 eple
-
Slik gjør du:
Smelt smør, honning og sukker i en liten kjele.
Rasp skallet av en appelsin og kutt eplet i små biter. Bland krydder og bakepulver i melet. Bland alle ingrediensene sammen og rør til det er godt blandet.
Bruk en brødform og kle den med bakepapir. Hell røren oppi og jevn den utover. Stekes på 180°C i ca 45 minutter.
Server gjerne sammen med krem pisket av ekte kokosmelk eller med Berit Nordstrands Rapskokossmør.
Ingredienser:
160 g amaranth mel
65 g tapiioka bakeblanding
1 ts bakepulver
1/2 ts ingefærpulver
0,5 dl ripssaft eller rips/bringebærsaft ublandet
1,5 dl usaltet paranøtter
1,8 dl eplejuice
1 ss sitronsaft
1, 2 dl muscovadosukker
Tips: Eldorado har en serie med usaltede nøtter. Fåes bl.a. på Meny. Hvis du ikke har muskovittsukker kan du også bruke lønnesirup eller honning.
-
Slik gjør du:
Mal nøtter med stavmikser eller blender til pulver og tilsett eple juice. Bland i 20 sekunder. (Skal tilsammen være 2,4 dl. Juster om det er behov). Smelt muskovittsukker sammen med ripssaften.Bland de tørre ingrediensene. Rør alt sammen i en bolle og ha i en form. Stek på 180°C i ca. 50 minutter.
Serveres med Berit Nordstrands Rapskokossmør.
Ingredienser:
1 pose Amaranth bakeblanding
6 dl vann
1 dl olivenolje
1 pk fersk gjær (50 g)
1/4 ts honning
-
Slik gjør du:
Hell posen med bakeblanding i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje i det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hell væsken i bakeblandingen og rør med elteklo i mikser på lav hastighet i 8 minutter. Sett deretter mikseren på hurtig hastighet i 2 minutter.
Ta deigen på bakeplate og del den i tre emner. Elt hvert emne og form en bagett med lengde på 25 - 30 cm. Legges på bakepapir på ovnsplate og heves i 30 minutter over varmt vann i oppvaskkummen. Skjær tre lette snitt på skrå/tværs. Stekes i 30 min på 200°C i forvarmet ovn på midterste rist. Hell 1/4 kopp vann i langpanne på nederste rille i ovnen når du setter bagettene inn.
Avkjøles under klede.
Til variasjon: Bland hakkede oliven inn i deigen
Ingredienser:
1 pose Amaranth bakeblanding
6 dl vann
1 dl olivenolje
1 pk fersk gjær (50 g)
1/4 ts honning
-
Slik gjør du:
Hell posen med bakeblanding i en bolle. Varm opp vann til 37°C. Bland fersk gjær, honning og olje i det lunkne vannet og rør til gjæren er oppløst. Hel væsken i bakeblandingen og rør med elteklo i mikser på lav hastighet i 8 minutter. Sett deretter mikseren på hurtig hastighet i 2 minutter.
Ta deigen på bakeplate ogkna og rull den til en lang tykk pølse. Kutt i passe emner til rundstykker og trill jevne rundstykker i hånden. Sett de på plate med bakepapir. Heves 1/2 t over varmt vann med klede over. Stekes på 200°C i forvarmet ovn på midterste rist i 1/2 t. Hell litt vann i langpanne på nedertse rist i ovnen når du setter rundstykkene inn.
Med amaranth mel:
5 dl rismelk
50 g amaranth mel
50 g tapioka bakeblanding
2 egg
1/4 ts kardemomme
1/2 ts natron eller bakepulver
-
Med amaranth bakeblanding
5 dl rismelk
100 g amaranth bakeblanding
2 egg
1/4 ts kardemomme
1/2 ts natron
-
Slik gjør du:
Visp sammen røren for hånd. La den hvile litt. Ta 2 ss med røre og jevn ut i en sirkel til en lapp. Stekes på takke eller i jernpanne på middels varme.
NB! Må stekes litt lenger enn vanlige glutenholdige lapper for å bli gjennomstekt.
Takken kan smøres med rapsolje før en begynner og etter behov. Tørk vekk all overflødig olje.
Serveres med ost eller syltetøy.
Ingredienser:
5 dl vann
4 g butare
1 ss honning
2 ss xantangummi eller 10 -15 g fiberhusk
150 g amaranth surdeigstarter*
150 g Amaranth bakeblanding
200 g Tapioka bakeblanding
50 g mandelmel
50 g hasselnøtter, males
50 g valnøtter, grovhakkes
100 g rosiner
60 g dadler
50 g muscovadosukker
80 g Berit Nordstrand rapskokos smør
4 g kardemomme
* surdeigstarter kan du lage med amaranth bakeblanding på vanlig måte. Bare husk å bruk litt mer vann, slik at du får en youghurtkonsistens.
-
Slik gjør du:
Bland vann, butare, honning og xantangummi og visp for hånd til xantangummien er løst opp. La den hvile til den blir tykk.
Bland surdeigstarter med melene. Mal og grovhakk nøtter, skjær da dler i små biter og ha dem sammen med rosiner, muscovadosukker og kanel i melblandingen.
Rapskokos er et mykt melkefritt smør og kan knaes rett inn i det tørre. Kna for hånd til du får en fast fin deig og form den til en julekake og legg den på et klede med mel i en bolle. Hev i 4 timer eller over natten.
Forvarm ovnen med bakeplaten i til 250°C. Legg i ett bakepapir og sett julekaken inn i ovnen. Ta litt vann på bunnplaten og stek på 220°C i 20 min og deretter 70 minutter på 200°C. Dekk til kaken med bakepapir om den blir for mørk. Avkjøles på rist.
Foto: Gry Ringset | Design: www.lucas.no
Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724