Bakeblandingene er min egenproduserte serie og et resultat av 20 års eksperimentering på eget kjøkken.

Hver bakeblanding har sin egen karakter, hvor noen egner seg til brød, mens andre egner seg bedre til rundstykker, surdeigsbrød eller pannekaker. De kan brukes slik de er, blandes innbyrdes eller være en base for linser, bønner og frø. En pose blir ett stort brød eller et brett med rundstykker eller boller. Baker du mye? Da er en sekk på 16 kilo løsningen for deg .

For deg som har levd glutenfritt en stund, og har funnet favorittmelet eller bakeblandingen din, kan sorghum- og/eller amaranthmel bli et nærings- og fiberrikt tilskudd i baksten.

Amaranth er omtalt av forskere som «A New Millennium Crop of Nutraceutical Values» (Rastogi & Shukla, 2013) grunnet dets høye næringsverdi.  Frøene har proteiner av høy kvalitet, er rik på mineraler og vitamin A og C, og er en kilde til fiber og protein. Proteinets forhold mellom de essensielle aminosyrene gjør at amaranth kan erstatte animalsk protein i kostholdet.

Melet er godt egnet til bakst av brød, rundstykker, baguetter, knekkebrød og kjeks. Anbefalt mengde amaranthmel er opp til 40% i en blanding.

Ingredienser: Mel av amaranth*. *Fra sertifisert økologisk produksjon

Næringsinnhold pr. 100 g: Energi 1653 kJ / 392 kcal, fett 7,0 g – hvorav mettede fettsyrer 1,5 g, karbohydrater 65,3 g – hvorav sukkerarter 1,7 g, kostfiber 6,7 g, protein 13,6 g, salt 0,00 g

Sorghum er en matressurs verden nylig har fått øynene opp for. Den er smart mat for utviklingsland da planten utnytter vann og solenergi svært effektivt. Sorghum er en kilde til kostfiber, er fettfattig og har et lavt innhold av mettede fettsyrer. Hovedbestandelen i sorghum er stivelse som fordøyes langsommere enn i andre kornslag.

Melet er godt egnet til bakst av brød, surdeigsbrød, pannekaker, flatbrød eller pizza, og kan kombineres med andre mel og bakeblandinger.

Ingredienser: Mel av sorghum*. *Fra sertifisert økologisk produksjon

Næringsinnhold pr. 100 g: Energi 1471 kJ / 348 kcal, fett 2,5 g – hvorav mettede fettsyrer 0,4 g, karbohydrater 74,6 g – hvorav sukkerarter 1,3 g, kostfiber 7,2 g, protein 10,3 g, salt 0,00 g

Alle bakeblandingene er økologiske av steinmalt kvalitet som gir god bakeevne slik at deigen kan knaes som en vanlig deig etter en tur i mikseren. De kan brukes som de er eller til base for flere frø og andre mel. Letvinte å ta med på tur er de óg. I stedet for fiberhusk er det brukt xantangummi, en naturlig bakeforbedrer fra mais, utviklet for den glutenfrie bakst. Husk at det er lite salt i, og at du må tilsette mer hvis du ønsker det.

Amaranth bakeblanding

Amaranth er frøet som ble forbudt fordi Conquistadorene fryktet at azteker- indianerne skulle bli sterkere og mer intelligente enn europeerne. Det er klart at når straffen var å bli halshogd for å dyrke dette næringsrike frøet, gikk det så som så med bruken og kjennskapen til Amaranth. Det var først når amerikanske forskere anbefalte å gjeninnføre amaranth i det amerikanske kostholdet på 1990-tallet at det ble viden kjent.

Amaranth bakeblanding er et eksotisk innslag i den glutenfrie kosten. Med en svak nøtteaktig, aromatisk smak, gir den saftige rundstykker og baguetter som holder seg ferske lenge. Til glutenfritt å være er det en sensasjon.

Chiafrøene i amaranth bakeblanding er den rikeste kilden til omega 3 fettsyrer innen planteriket. Sammen med amaranth blir fordelingen av omega 3 og omega 6 fettsyrer balansert.

Ingredienser: Rismel*, amaranthmel* (29 %), potetflakmel*, chiamel*, fortykningsmiddel (xantangummi E 415), salt, rosmarinkstrakt*. * Fra sertifisert økologisk produksjon. Glutenfritt under 5 ppm.

Næringsinnhold pr. 100 g: Energi 1516 kJ / 362 kcal, fett 3,0g – hvorav mettede fettsyrer 0,4 g, karbohydrater 72,5 g – hvorav sukkerarter 0,7 g, kostfiber 6,1 g, protein 9,4 g, salt 0,008 g.

Oppskrifter med amaranth bakeblanding

Kikerter bakeblanding

Er du en av de dristige som tar ett skritt utenfor komfortsonen, da er kikerter, bønner og linser smart mat. Så viktig  er den at FN utnevnte den som «The Food of the Future» (og lot 2016 være belgvekstens år). I Norge lovfestet Magnus Lagabøte allerede i 1274 at den var forbudt å stjele fra andres bønne- og ertebed. Kikerter er også funnet i arkeologiske utgravinger helt tilbake til neolitisk tid, 10 200 år f.Kr. i Tyrkia.

Kikerter inneholder dobbelt så mye protein som hvete, er fattig på fett og har et lavere innhold av karbohydrater enn hvetemel. Den er rik på B-vitaminer (B1, B2, B3 og folat) og mineraler som kalium, kalsium, fosfor og zink. Den er en god kilde til antioksidanter og minsker innholdet av acrylamid**. Med sine komplekse karbohydrater som spaltes langsomt, holder du deg mett lenge.

** acrylamid er et stoff som dannes når stivelse som stekes, blir brent. Kikerter motvirker denne virkningen som er kreftfremkallende.

Kikerter bakeblanding egner seg godt til rundstykker, focaccia og brødbakst. Den er en god base for innblanding av linser, bønner og frø. For saftigere bakverk, kan du blande inn raspet gulrot.

Ingredienser: Rismel*, kikertemel* (33,8%), potetflakmel*, gresskarkjerner*, fortykningsmiddel (xantangummi E 415), salt, rosmarinekstrakt*. * Fra sertifisert økologisk produksjon. Glutenfri under 5 ppm.

Næringsinnhold pr. 100 g: Energi 1517 kJ / 363 kcal, fett 2,1 g – hvorav mettede fettsyrer 0,4 g, karbohydrater 78,3 g – hvorav sukkerarter 0,2 g, kostfiber 3,4 g, protein 5,4 g, salt 0,008 g.

Oppskrifter med kikerter bakeblanding

Sorghum bakeblanding

Sorghum er en gammel kulturplante som hører til gressfamilien og ble opprinnelig dyrket i Egypt for over 5000 år siden. Den er fortsatt en basismatvare i Afrika og er en av de 5 mest dyrkede avlinger i verden. Frøene fra sorghum blir benyttet i det glutenfrie marked i form av mel og melblandinger.

Sorghum bakeblanding egner seg godt til rundstykker, brød, pannekaker og flatbrød. Liker du å eksperimentere med surdeig, vil du ikke bare få full tilgang til proteinene, men også kunne få et smakfullt daglig brød du holder deg mett lenge på.

Blandet med Tapioka bakeblanding får du et deilig landbrød og sunnere vafler. Sorghum  er nøytral i smak, så disse bakverkene kan du by på til venner og kjente, uten at noen tenker at det er glutenfritt.

Ingredienser: Sorghum mel (36,3%)*, Brunris mel*, Potetflakmel*, fortykningsmiddel , fortykningsmiddel (xantangummi E 415), rosmarinekstrakt*. *Fra sertifisert økologisk produksjon. Glutenfri under 5 ppm.

Næringsinnhold pr. 100 g: Energi 1372 kJ / 329 kcal, fett 3,5 g – hvorav mettede fettsyrer 0,6 g, karbohydrater 72,1 g – hvorav sukkerarter 2,5 g, kostfiber 6,7 g, protein 10,6 g, salt 0,005 g.

Oppskrifter med sorghum bakeblanding

Tapioka bakeblanding

Tapioka, også kjent som Maniok eller Cassava, er en buskvekst i vortemelkfamilien som kan bli opp til 5 meter høy. Det er den mest spiste grønnsaken i tropiske strøk og den nest viktigste rotfrukten etter poteten. Tapioka ble dyrket fra 2000 år f. Kr. i Brasil og ble introdusert til Asia og Afrika av spanjolene og portugiserne.

Rotknollen foredles til tapiokastivelse og brukes til brød, bakverk og matlaging. Den er svært rik på karbohydrater i form av stivelse.

Tapioka bakeblanding er godteriposen av bakeblandingene og egner seg godt til boller, loff, lomper og kakebaking. Den er en god kilde til energi grunnet dens høye karbohydrat innhold, men er ikke veldig næringsrik. Den er selvskreven til bakst på rekeaftener, pølsefest eller i barnebursdag. Tapioka er nøytral i smak og er godt egnet i kombinasjon med Sorghum og Amaranth mel eller bakeblanding.

Ingredienser: Rismel*, tapiokastivelse*( 29,8%), potetflakmel*, fortykningsmiddel (xantangummi E 415), salt, rosmarinekstrakt*. * Fra sertifisert økologisk produksjon. Glutenfri under 5 ppm.

Næringsinnhold pr. 100 g: Energi 1492 kJ / 355 kcal, fett 1,9 g – hvorav mettede fettsyrer 0,2 g, karbohydrater 71,0 g – hvorav sukkerarter 0,8 g, kostfiber 6,4 g, protein 11,7 g, salt 0,006 g.

Oppskrifter med tapioka bakeblanding

Glutenfri Xantangummi

Xantangummi er en god erstatning for gluten og brukes i den glutenfrie bakst for å gi deigen god struktur og tekstur. Xantangummi ble oppdaget av Allene Rosalind Jeanes og hennes forskerteam ved USAs landbruksdepartement tidlig på1960-tallet. Xantangummi lages industrielt fra sukkerarter ved hjelp av en fermenteringsprosess med bakteriestammen, xanthomonas campestris. I denne posen er det Xantangummi  fra mais.

Næringsinnhold pr. 100 g: Energi 1340 kJ / 320 kcal, fett  0 g – hvorav mettede fettsyrer 0 g, karbohydrater 80.0 g– hvorav sukkerarter 0 g, kostfiber: 80,0, Protein: 0 g, salt: 0,125.

Du får kjøpt Xantangummi i nettbutikken

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no

928 85 724

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no