Mine glutenfrie bakeblandinger

Bakeblandingene er min egenproduserte serie, og et resultat av 20 års eksperimentering. Melblandingene kan brukes som de er eller som base for egne oppskrifter. Hver bakeblanding har sin egen karakter, slik at noen egner seg bedre til brød eller pannekaker enn andre. De kan også blandes innbyrdes. Bakeblandingene leveres i poser á 563 g. En pose blir ett stort brød eller et brett med rundstykker eller boller. Baker du mye? Da er kanskje 16 kg sekk et riktig valg for deg.

Lurte du på om det er sunt? Dette er næringsrike bakverk med god bakeevne hvor alle ingrediensene er sammalte, dvs at hele frøet, rotknollen og riskornet er malt. Dette bidrar til mer fiber og gir en rikere næringsprofil. I tillegg brukes naturlige næringsrike glutenfrie frø og belgvekster. Bakeblandingene inneholder ikke kunstige tilsetningstoffer og lite salt.

Enkelt, ikke sant? Her er det bare å ta med seg en melpose, olje og litt gjær på tur. Vann finner du stort sett over alt. Vel bekomme!

Oppskriftene mine basert på bakeblandingene finner du her.

For flere oppskrifter og tips, se Naturligglutenfritt sin facebookside

Amaranth bakeblanding

Amaranth er et 8000 år gammelt frø,  kjent som kiwicha i Peru var Aztekernes supermat. Den var en viktig del av indianernes kost, og ble brukt av løperne og krigerne for dens energigivende effekt. Den hellige planten ble brukt i religiøse seremonier som førte til at spanske erobrere bannlyste Amaranth og brente ned avlingene. Dette var begynnelsen på slutten for bruken av frøet.

Amerikanske forskere anbefalte en gjeninnføring av Amaranth i det amerikanske kosthold i 1990 grunnet den rike næringsprofilen og innhold av flere viktige næringsstoffer det er vanskelig å innlemme i en restriktiv diett. Den inneholder store mengder kostfiber, jern og kalsium samt vitaminer og mineraler. Den har et naturlig høyt innhold av lysin, metonin og cystein som i kombinasjon med aminosyrer gir et balansert protein som er mer komplett enn det en finner i vanlig korn. Den er lav i natrium og inneholder ikke mettet fett. I det glutenfrie kjøkken er Amaranth bakeblanding godt egnet til rundstykker, bagetter, biscotti og lapper.

Ingredienser: Rismel*, amaranthmel* (29 %), potetflakmel*, chiamel*, fortykningsmiddel (xantangummi* E 415), salt, rosmarinkstrakt*. * Fra sertifisert økologisk produksjon. Glutenfri under 5 ppm..

Næringsinnhold pr. 100 g: KJ 1516,1 / KCAL 362,5 / Karbohydrater 72,5 / Sukker 0,7 / Fett 3,0 / Derav mettet fett 0,4 / Protein 9,4 / Kostfiber 6,1 / Salt 3,2

Oppskrifter med Amaranth bakeblanding

Tapioka bakeblanding

Maniok eller Cassava er en buskvekst i vortemelkfamilien som kan bli opp til 5 m høy. Maniok er den mest spiste grønnsaken i tropiske strøk og den nest viktigste rotfrukten etter poteten. Den ble dyrket fra 2000 år f. Kr. i Brasil og ble introdusert til de store kontinentene som Afrika og Asia av portugiserne og spanjolene. Rotknollen foredles til tapiokastivelse og brukes til brød, bakverk og matlaging. Den er svært rik på karbohydrater i form av stivelse.

I det glutenfrie kjøkken er denne bakeblandingen godt egnet til boller, rundstykker, loff og kaker. Den kan også brukes i kombinasjon med Sorghum og Amaranth bakeblanding.

Ingredienser: Rismel*, tapiokastivelse*( 29,8%), potetflakmel*, fortykningsmiddel (xantangummi* E 415), salt, rosmarinekstrakt*. * Fra sertifisert økologisk produksjon. Glutenfri under 5 ppm.

Næringsinnhold pr. 100 g: KJ 1491,6 / KCAL 355,0 / Karbohydrater 71,0 / Sukker 0,8 / Fett 1,9 / Derav mettet fett 0,2 / Protein 11,7 / Kostfiber 6,4 / Salt 2,4

Oppskrifter med Tapioka bakeblanding

Kikerter bakeblanding

Er du en av de dristige som tar ett skritt utenfor komforsonen, da er kikerter, bønner og linser smart mat. Så viktig  er den at FN utnevnte den som «The Future of the Food» og lot 2016 være belgvekstens år. I Norge lovfestet Magnus Lagabøte allerede i 1274 at den var forbudt å stjele fra andres bønne- og ertebed. Kikerter er også funnet i arkeologiske utgravinger helt tilbake til neolitisk tid, 10 200 år f.Kr. i Tyrkia.

Kikerten trenger lite vann og kan dyrkes i næringsfattig jord. Den omdanner nitrogen fra lufta med hjelp av den symbiotiske bakterien Rhizobium. Ikke er den bare bra klimamat, den er også sunn for kroppen. Proteinrik og fattig på fett. Rik på B-vitaminer, jern, kalsium, fosfor og magnesium. I tillegg er den rik på antioksidanter og påvirker blodsukkeret i liten grad. Med sine langsomme karbohydrater med mye fiber, holder du deg mett lenge.

Tradisjonelt  er den brukt i mange mattradisjoner i salater, falafel, hummus og flatbrød. I det glutenfrie kjøkken egner bakeblandingen seg godt til rundstykker, foccatcia og brødbakst. Her er det bare fantasien som begrenser; Kikerter bakeblanding er en god base for innblanding av linser og bønner, ett daglig brød det står respekt av.

Ingredienser: Rismel*, kikertemel* (33,8%), potetflakmel*, gresskarkjerner*, fortykningsmiddel (xantangummi* E 415), salt, rosmarinekstrakt*. * Fra sertifisert økologisk produksjon. Glutenfri under 5 ppm.

Næringsinnhold pr. 100 g: KJ 1517,4 / KCAL 362,8 / Karbohydrater 78,3 / Sukker 0,2 / Fett 2,1 / Derav mettet fett 0,4 / Protein 5,4 / Kostfiber 3,4 / Salt 3,2

Oppskrifter med Kikerter bakeblanding

Sorghum bakeblanding

Sorghum er en gammel kulturplante og hører til gressfamilien.  Sorghum ble opprinnelig dyrket i Egypt for over 5000 år siden. Den er fortsatt en basismatvare i Afrika og er en av de 5 mest dyrkede avlinger i verden. USA er den største produsenten av Sorghum. Det er frøene fra Søt Sorghum som blir benyttet til glutenfrie marked i form av mel og melblandinger.

Sorghum er et godt bakemel rik på vannløselige fiber, protein og B vitaminer. Sorghum er også rik på antioksidanter som fenoler og antocyanin.

Den har en svak nøtteaktig smak og er det melet som som ligner hvetemel mest i konsistens.

I det glutenfrie kjøkken egner Sorghum bakeblanding  seg godt til rundstykker, brød og pannekaker.

Ingredienser: Sorghum mel (36,3%)*, Brunris mel*, Potetflakmel*, fortykningsmiddel , fortykningsmiddel (xantangummi* E 415), rosmarinekstrakt*. *Fra sertifisert økologisk produksjon. Glutenfri under 5 ppm.

Næringsinnhold pr. 100 g: KJ 1372 / KCAL 329/ Karbohydrater 72,1 g/ hvorav sukkerarter 2,5 g/ Fett 3,46 g/ Derav mettet fett 0,6 g/ Protein 10,6 g/ Kostfiber 6,7 g/ Salt 3,2

Oppskrifter med Sorghum bakeblanding

Besøk oss på facebook

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724