Visste du at artisjokk lager gode tarmbakterier, sorghum  gir et stabilt blodsukker, og amaranth inneholder mer kalsium enn melk? Og hvor mye gluten skal til før en blir syk? Og er det slik at noen ikke tåler gluten selv om de ikke har cøliaki? Og når en lever på diett, hvilke mangler er det lett å få og hva er det viktig å spise istedenfor gluten og melk? Jeg vet ikke hva som er viktig for deg, men det er ganske mange forskere som mener mye om det. Derfor har jeg samlet noen artikler her som du kan lese og gjøre deg opp din egen mening om selv.

---

Artikkel1 / Paper 1

Non-celiac Gluten Sensitivity

En meget god gjennomgang av non-cøliaki glutenintoleranse, en fem ganger mer utbredt lidelse enn cøliaki. Diagnostiske utfordringer samt helseøkonomiske konsekvenser er diskutert.

A very good review of non-coeliac gluten sensitivity, a five times more prevalent disorder than coeliac disease. Diagnostic challenges as well as health economic consequences are discussed.

Lundin KEA & Alaedini A, Gastrointest Endoscopy Clin N Am 22 (2012) 723–734

Link til artikkelen som pdf

---

Artikkel 2 / Paper 2

Nutritional Deficiencies in Children on Restricted Diets

En artikkel om de næringsmessig konsvensene av å gå på diett, om hvilke mangler det er lett å få og hvor en kan finne tilsvarende næringsstoffer i andre matvarer.

An excellent review of nutritional deficiencies that are prone to appear in children and adolescents on restricted diets and how we can deal with these problems.

Kirby M & Danner E, Pediatr Clin N Am 56 (2009) 1085–1103

Link til artikken som pdf

---

Artikkel 3 / Paper 3

Innholdet av nærings- og giftsstoffer i økologisk dyrkede vekster

En systematisk gjennomgang og meta-analyse viser at økologisk dyrkede vekster inneholde  mer antioksidanter og mindre giftige tungmetaller og sprøytemidler.

The most comprehensive systematic review and meta-analysis shows that organically grown crops contain substantially more antioxidants and less toxic heavy metals and pesticides.

Baranski M et al, British Journal of Nutrition (2014), 112, 794–811

Link til artikkelen som pdf

---

Artikkel 4 / Paper 4

Health Hazard Assessment for Gluten Exposure…

Denne rapporten kommer fra det fremste senteret for mattrygghet i USA og tar for seg hvilke mengder av gluten i mat som kan skade personer med cøliaki. Disse funnene tyder på at mindre enn 1 ppm av gluten i mat er det som beskytter best mot helsemessige skadelige virkninger fra langvarig eksponering av gluten.

Link til artikkelen som pdf

 

 

 

Besøk oss på facebook

Kontakt: post@naturligglutenfritt.no | 928 85 724

Foto: Gry Ringset   |  Design: www.lucas.no